Loader

Dolma

2006-10-03
Average Member Rating

forkforkforkforkfork (3.3 / 5)

3.3 5 4
Rate this recipe

fork fork fork fork fork

4 People rated this recipe

Related Recipes:
  • Gezonde Mueslirepen

    Gezonde Mueslirepen een verantwoord tussendoortje

  • Heerlijke Aziatische Indische spekkoek

    Spekkoek heerlijke Aziatische Indische lekkernij

  • Mini cheesecakes met witte chocolade en frambozen

    Mini cheesecakes met witte chocolade en frambozen

  • Mars cupcakes

    Mars cupcakes

  • Banoffee taartjes - taartjes met banaan en karamel

    Banoffee Taartjes – taartjes met banaan en karamel

Nutritional Info

This information is per serving.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Ingredients

  • vulling
    500 gr. rundergehakt
    4 water glazen rijst
    2 uien
    1 Turkse peper(sivri biber) groen
    2 fijn gehakte tomaten
    4 eetlepels zout
    2 tl. paprikapoeder
    2 tl. chili peoder
    2 eetl. çemen (dit is een natte gekruide hoopje)
    1 bos peterselie
    4 eetlepels tomatenpuree
    3 eetl. zonnebloemolie
    1 kilo druiven bladeren

Method

Step 1

Hak de uien, sivri biber, tomaten en peterselie fijn. Doe alles in een grote kom, voeg hierbij ook de gehakt, rijst kruiden, zout, olie en het tomatenpuree toe. kneed dit met de handen goed samen. De druivenbladen goed wassen en kook ze eerst appart circa 30 min. in een pan met ruim water. Dit doe je omdat de druivenbladeren wat langer de tijd nodig heeft voordat het gaar is.
Vervolgens pak je een pan dat middel groot is. Hier doe je nog 5 eetl. zonnebloemolie in en 1 eetl. tomatenpuree, roer dit door elkaar. Pak verolgens 1 druivenblad, haal het steeltje eraf en vul op de lelijke kant van het blad de gehakt vulling. Het liefst niet te veel en rol het als een sigaar op. Plaats de opgerolde druivenbladeren laag voor laag in de pan. Als je alles hebt gehad en de pan is lekker vol ( let op Niet te vol maken want er gaat nog water in en die moet ruim boven de opgerolde druivenbladeren komen uitsteken). Het water eerst in een waterkoker koken en dan bij de druivenbladeren toevoegen. Laat dit ongeveer 1.5 á 2 uur op een zachte vuur koken. Als het goed gaar is kan je het serveren op een mooie platte bord. Als sausje kan je gebruiken: 1 fijne gestampte knoflook met een beetje zout en yoghurt. Dit serveer je appart in een kommetjes en zo kan je de sorma's dompelen in deze saus.

Eet smakelijk!

Deel dit recept met anderen

Comments (18)

  1. posted by Nuray on 03-10-2006

    Ja dit is eigenlijk een soort hoofd gerecht. Ik heb op het verkeerde knop gedrukt

  2. posted by sara6 on 03-10-2006

    Hoi Nuray,

    Ik neem aan dat je turks bent?? Heb je misschien het recept van die turkse honingkoekjes(soort staven) niet die baklava..
    alvast bedankt

  3. posted by Nuray on 06-10-2006

    Ja ik ben turks alleen ik weet niet wat je bedoeld. Bedoel je soms tulumba, dat is van deeg gemaakt dat uit een vorm komt, de vorm kan je zelf bepalen of het lang of kort is? Laat het mij eerst weten of dat het is

  4. posted by sara6 on 07-10-2006

    Juist meid die bedoel ik,die staven honingkoek.

    Alvast bedankt

  5. posted by Nuray on 10-10-2006

    Ingrediënten:
    30 gram gesmolten margarine
    300 ml- water
    230 grambloem
    4 eieren
    1/2 theelepeltje zout
    250 ml- olie
    Stroop:
    300 ml- water
    350 gram suiker
    Sap van 1/2 citroen

    ——————————————————————————–

    1 – kook de stroop en sta om ongeveer 15 minuten te sudderen toe.
    2 – de margarine van de Smelting in pan en voegt zout en water toe.
    3 – wanneer het mengsel begint de bloem, goed en kok op lage hitte te koken, toe te voegen 6 minuten bewegen, de hele tijd bewegend. Sta te koelen toe.
    4 – voeg eieren toe en kneed grondig voor.
    5 – het mengsel van de Plaats in een in zakken doen-piping-bag, die een fluted pijp, en pijp met behulp van 4-5 cm lange stukken in hete olie.
    6 – fritters van het Gebraden gerecht tot gouden bruin.
    7 – verwijder goed uit olie en afvoerkanaal.
    8 – fritters van de Plaats in koele stroop. Laat tribune in stroop voor 10 tot 15 min.

    * Deze fritters zijn een Turkse specialiteit. Zij zijn licht en knapperig, met een vochtig centrum.

  6. posted by Juffie on 10-10-2006

    Ik heb het eigenlijk niet zo goed begrepen, ben je belgisch?

  7. posted by sihamkleuter on 10-10-2006

    Nuray kan je dit recept in de categporie koekjes plaatsen? Dan hebebn meer mensen er wat aan! Thanks

  8. posted by saidael on 01-01-2007

    dat moet echt wel lekker zijn, koop je die druivenblaadjes ook in een turkse winkel?

  9. posted by Nuray on 18-09-2007

    Ja die druivenlaadjes koop je in een Turkse winkel

  10. posted by marocalhoceima on 02-11-2008

    Moet de rijst van te voren worden gekookt? en de rest van de ingredienten zoals tomaten en paprika en gehakt?
    Wordt het allemaal wel gaar en dan vooral het gehakt in water?

    Groetjes

  11. posted by sadiye on 02-11-2008

    hoi ik kan je ook wel helpen 😀 nee de rijst hoeft niet gekookt te worden.je moet dit allemaal gaan kneden met je handen.ja hoor de vulling wordt gaar want je laat hem 1,5 tot 2 uur koken.

  12. posted by marocalhoceima on 03-11-2008

    Kan je er ook voor kiezen om het allemaal even te bakken en vervolgens de wijnbladeren te vullen. En dan gewoon iets minder laten koken?

  13. posted by sadiye on 03-11-2008

    ja dat kan ook maar wel zonder water op laag vuur.

  14. posted by marocalhoceima on 04-11-2008

    Het is mislukt. ik heb het gisterenavond geprobeerd, alles ging goed tot het laatste onderdeel bij het water toevoegen. De wijnbladeren zijn allemaal losgekomen, maar ik probeer het binnenkort nog eens…

  15. posted by marocalhoceima on 04-11-2008

    Het is mislukt. ik heb het gisterenavond geprobeerd, alles ging goed tot het laatste onderdeel bij het water toevoegen. De wijnbladeren zijn allemaal losgekomen, maar ik probeer het binnenkort nog eens…

  16. posted by sadiye on 04-11-2008

    aaah jammer kijk ik zal ook uitleggen hoe ik het zelf maak:eerst doe ik olie in de pan endankleine gesnipperde ui erin endan roer het tot het rozig wordt endan doe ik teentjes knoflook erin endan doe ik peper en paprikapoeder en domatensaus erin endan roer ik het steeds met een houten lepel op laag vuur paar min endan doe ik rijst erin endan veel zout. endan laatse gedroogde peterselie.En roer het beetje op paar minuten endan haal ik heb van het vuur af.Endan doe ik water in de waterkoker zet een grote pan klaar ik was de wijnbladen endan doe ik de wijnbladen in de pan endaarop de gekookte water en laat ik het ongeveer 10 minuten in de gekookte water zitten met af entoe een beetje roeren.Endaarna zeef de wijnbladen endan pak ik een pan endan doe ik een paar van de slechten wijnbladen onderin de pan dekken endan begin ik met oprollen niet teveel in doen want de rijst wordt ook nog groter ong.een theelepeltje doe ik zet alle opgerolde wijnbladen in een pan beetje strak naast elkaar opelkaar steeds endan doe ik een bord eroverheen doe alle dolmalar dekt zo een platte endan doe ik in een aparte kom wat tomatensaus,olie,gekookte water en zout endan doe ik dat rode water in de pan over de bord je kan hem ook beetje naar boven doen zodat het water naar onderen komt endan doe zonder deksel op laag 1,5 -2 uur koken wel afentoe gekookte water overheen doen anders gaat het branden.

  17. posted by sadiye on 04-11-2008

    ik denk dat ik vandaag maar ga maken 😀 😀 😀

  18. posted by lala gadoeza on 04-09-2009

    dit is zo’n lekker gerecht ga ik gauw maken insha’allah
    kusjesss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.