Loader

Tips

0 Comments | 06-03-2012

 • Hoe gebruik je een tajine?

  Vaak wordt er gevraagd hoe je het beste een tajine kan gebruiken. Het ligt er natuurlijk aan van welk materiaal de tajin is gemaakt. Vraag altijd bij aankoop aan de verkoper of de tajin geschikt is om in te koken, of dat het een decoratiestuk is…

  Als je voor het eerst een gerecht wil maken in een tajine, is het raadzaam om:

  • De aardewerken tajine een paar dagen te laten weken in koud water in een diepe teil.
  • Na drie dagen de tajine afbakken in een hete oven.

  Zo zorg je ervoor dat de tajine steviger wordt en niet zal barsten, en ook blijft de “anti-aanbaklaag” behouden en zal je geen brandgeurtjes krijgen tijdens het koken.

  Wij marokkanen maken de 1e keer ook bissara in de tajine, dat is een soort erwtensoep, dit zou ook goed zijn voor de tajine…of het ooit bewezen is..

  Maar de 1e keer eerst melk inkoken, voldoet ook.

  Verder is het raadzaam om de tajine altijd op een laag pitje te zetten, er komt vanzelf vocht vrij en door de circulatie van de lucht in het deksel van de tajine zal je gerecht ook goed garen en al de smaken behouden.

  Laatste advies: Mocht er eten aankoeken in de tajine, nooit met een mes of scherp voorwerp wegschrapen, laat de tajine een nacht weken en de volgende dag voorzichtig met een borstel verwijderen.

  MADAME CUISINE

 • Hoe maak ik zelf honing?

  Heb je het ook al voorgehad? Je wenst wat chebakia te maken of andere honingkoekjes, maar echte honing is niet zo direct beschikbaar. Ziehier hoe je op basis van suiker toch karamel-honing kunt bereiden.

  Ingrediënten:

  • 1 liter Water,
  • 1 Kg Suiker
  • 1/2 Citroen
  • eventueel ook een theezakje

  Bereiding:
  Snij de citroen in kwartjes. Giet het water in een kom samen met de suiker en de stukken citroen. Eventjes mengen, maar niet te hard roeren. Zet alles op een middenzacht vuurtje gedurende een uur. Het geheel mag nooit echt aan de kook gaan, gewoon zachtjes laten sudderen. De warme oplossing is nu lichtgeel. Haal de stukjes citroen eruit en laat de suiker-honing afkoelen.

  Mocht je een donkerder kleur wensen met een apart smaakje. Doe dan een theezakje (best zwarte chinese thee die je in een witte doek wikkelt en dichtbindt) bij het water tijdens het zacht suderen. Verwijder het zakje nadat het geheel een uurtje heeft gesudderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.